Databases

 

Ik verzamel niet alleen spellen, puzzels en speelkaarten maar ook informatie. Het onderzoeken is een belangrijk deel van het verzamelplezier. Soms is de informatie snel gevonden, soms duurt het jaren voordat ik er achter kom. Daarbij krijg ik ook hulp van allerlei deskundigen. Internet is een enorme bron van informatie, hoewel niet alles waar is wat je leest op sites. 

Van alles wat ik verzamel, maak ik digitale foto's en scans. Ook van details. Om alles van een spel vast te leggen, zijn soms wel 80 afbeeldingen nodig. Van de informatie die ik vind, maak ik ook kopieën of digitale opnamen. Bijkomend voordeel daarvan is dat ik de speelkaarten en spellen niet meer thuis nodig heb en kan opslaan in een droge en geconditioneerde ruimte.

 

Digitale catalogi

Elk item in mijn verzameling geef ik een nummer. Gevonden informatie sla ik op met het zelfde nummer en een code. Dat gaat allemaal in mijn databases. De genummerde foto's, in zowel 300 dpi (drukkwaliteit) als 100 dpi (voor de database) sla ik op in mappen. Op die manier kan ik alles wat ik zoek heel snel vinden. Ook handig als ik een artikel schrijf of een PowerPoint presentatie maak.

Niet alleen mijn eigen verzamelingen worden gecatalogiseerd in de databases, ook die van medeverzamelaars, musea en archieven neem ik er in op. Zo worden het kenniscentra met een brede onderbouwing. De beschrijvingen zijn meertalig.

Ik heb niet het eeuwige leven. Dankzij de databases blijft al mijn kennis beschikbaar voor geïnteresseerden. Musea, universiteiten, studenten, journalisten en mede-verzamelaars zijn altijd welkom.

Een database is nooit klaar. Misschien vind ik nog eens mensen die net zo gek zijn als ik om mij te helpen en de databases verder te vullen als ik dat niet meer kan.