Tweede Wereldoorlog spellen en puzzels

 

Over de oorlog van 1940-1945 zijn kilometers boeken, onderzoeken, documentaires, films en andere publicaties uitgebracht. Toch ken ik maar acht boeken die (ook) aandacht besteden aan spellen en puzzels uit die periode. Zijn die dan belangrijk genoeg om ze serieus te nemen? Ik vind van wel. De oorlog was een tijd van spanning en ellende. Logisch dat men zocht naar afleiding en manieren om te ontspannen. Dat geldt zowel voor militairen, burgers, gevangenen en onderduikers. Grote en kleine ondernemers speelden daarop in door spellen te bedenken en te produceren die de oorlog als thema hebben. Uiteraard liepen ze daarmee in de pas met de overheidspropaganda in hun land, maar eigenlijk hadden ze maar een doel: geld verdienen aan de populariteit van de oorlog.  

Ideaalbeeld

Om zoveel mogelijk te verkopen, werden de spellen en puzzels visueel afgestemd op wat de doelgroepen aantrekkelijk vonden. Dus die spellen en puzzels geven eigenlijk het beeld van de oorlog zoals de mensen die graag zagen. Vaak ging dat nog een stuk verder dan de valsheid van de propaganda. Toen de harde werkelijkheid van de oorlog duidelijk werd, veranderde het karakter van de spellen en puzzels. Geen lachende soldaten meer maar meer abstracte spellen. Omdat veel materialen nodig waren voor de oorlogsindustrie zien we dat spellen en puzzels kleiner werden, gemaakt van goedkoop karton, slecht gedrukt en zonder metalen en kunststof onderdelen. Dobbelstenen werden vervangen door een kartonnen draaitolletje. 

Zelf gemaakt

Vooral voor mensen in gevangenschap en onderduikers waren spellen een hulpmiddel om de tijd te doden. Bij gebrek aan spellen werden die zelf gemaakt, met het materiaal dat maar te vinden was. Bijvoorbeeld met een potloodje getekende kleine speelkaarten op een stuk pakpapier of karton van lege sigarettendoosjes. In interneringskampen mocht op den duur niet meer worden gekaart, om ruzie onder de labiele gevangenen te voorkomen. De met de hand vervaardigde spellen zijn ontroerend en laten je een beeld vormen van hoe de gevangenen er mee hebben gespeeld.  

Mijn doel

In 1993 kocht ik mijn eerste spel uit WO2, een Duits kwartet over de nieuwe legeruniformen. Inmiddels bevat mijn database meer dan 4.000 items uit 40 landen, waarvan ruim 2.800 uit mijn eigen collectie. Bijna wekelijks komen er nieuwe spellen en puzzels bij. Na 30 jaar verzamelen en onderzoeken, hoop ik in 2025 een virtueel museum te openen waar -gratis- steeds meer spellen en puzzels te zien zullen zijn, met informatie over het object en de maker maar ook over de politieke, economische en sociale situatie in die tijd. Om beter te kunnen begrijpen waarom de spellen en puzzels zo zijn gemaakt, wat ze hebben betekend voor mensen en hoe ze de herinneringen aan deze vreselijke oorlog levend houden.  

Zie hier voorbeelden van WO2 spellen en puzzels.

Zin om als vrijwilliger part time vanuit huis mee te werken aan het unieke museum? Ik zoek mensen om research te doen op internet, spellen te fotograferen, digitale foto's in Photoshop te bewerken, spellen te beschrijven en organisatiewerk te doen. Interesse? Stuur me een e-mail: gejusvd@xs4all.nl