Nu hoort u het ook 's van een ander

 

Op onze 3e avond van de Zuidplas Ladies in Moerkapelle, vertelde dhr. Gejus van Diggele over het hergebruik van speelkaarten, met foto’s geprojecteerd op een groot scherm. Hij heeft een grote verzameling speelkaarten uit diverse landen. Omdat de kaarten in de beginperiode een blanco achterzijde hadden, werden ze voor diverse doeleinden hergebruikt. We hadden een bijzonder leerzame en gezellige avond. Het was een mooie power point presentatie met veel humor. Een mooi avondvullend programma en zeker een aanrader.

Ineke van der Vlugt, Zuidplas Ladies, Moerkapelle

 

Hartelijk bedankt voor de lezing over spellen en puzzels die in de Tweede Wereldoorlog werden gespeeld. Een hartelijke groet van het bestuur en de leden van C.V.B. "Goeree".

Rianne Flikweert, presidente, Goedereede

 

"Zondag 24 november maakten de bezoekers van Gilde Sprekershoek, een activiteit van Gilde Den Haag, in Wijkcentrum Essesteijn in Voorburg kennis met 'De onbekende kant van de speelkaart'. Een heel bijzonder verhaal, enthousiast en met verve gebracht door Gejus van Diggele. Zeer verrassend te horen waar speelkaaren al niet voor werden gebruikt. De reacties waren lovend! Je hoeft niet van kaarten te houden om van deze presentatie te genieten. Van harte aanbevolen!"

Mariet Hubatý, secretaris Gilde Den Haag

 

"De tweede lezing van de Waddinxveense Kunst Kring vond plaats op 19 november jl. Voor wederom een zeer goed gevulde zaal (nabij de 70 aanwezigen) nam Gejus van Diggele ons mee naar de onbekende kanten van de speelkaart. Op een enthousiaste, inspirerende en humoristische wijze schetste hij ons een beeld van het veelzijdige hergebruik van de speelkaart door de eeuwen heen. Hierbij ging hij uitgebreid in op vernuftige vormen van hergebruik en vertelde hij mooie achtergrondverhalen bij het gebruik van de speelkaart binnen de kunst."   

Theo van der Velde, voorzitter Waddinxveense Kunst Kring

 

"Een top avond!"

Jelle Verwerda, Waddinxveense Kunst Kring

 

"Op 13 februari kwam de heer Gejus van Diggele bij ons om na de jaarvergadering een lezing te geven over speelkaarten. Wij hadden eigenlijk geen idee wat het zou kunnen inhouden, maar hadden via via vernomen dat het een hele leuke avond zou zijn. Nou, dat was echt waar. Het was eigenlijk jammer dat we zo beperkt in de tijd waren, want het was interessant genoeg om een hele avond te vullen. Meneer Van Diggele was nog lang niet uitgepraat en wij waren het nog lang niet zat. Geen idee dat er zoveel interessants was te vertellen over speelkaarten. Deze avond raden wij iedereen aan.

Josephine Nienkemper, penningmeester Vrouwen van Nu, afdeling Strijen

 

"Tip van de vereniging “De Doorstarters” uit Voorhout : lezing over “De andere kant van de speelkaart”. Deze lezing van Gejus van Diggele kunnen wij van harte aanbevelen! Zijn fascinatie voor speelkaarten en hergebruikte speelkaarten brengt hij over op zijn gehoor. Hij neemt je mee, door middel van beeldmateriaal, op zijn reizen naar vele landen om aan zijn bijzondere verzameling te komen. Door zijn verhaal komt de achtergrondgeschiedenis van zijn verzamelde kaarten tot leven. Zijn verzameling is museumwaardig: een echte aanrader!"

Tineke Noomen, voorzitter 'De Doorstarters', Voorhout

 

"De hergebruikt kaarten vertellen verhalen over allerlei aspecten van het dagelijks leven van vroeger. Voor de verhalen kan Gejus van Diggele putten uit zijn unieke collectie van meer dan 5.000 hergebruikte speelkaarten uit vele landen uit Europa en zelfs uit Amerika en Canada. De oudste kaart dateert uit de 15e eeuw."

Vrouwen van Nu, Hem - Venhuizen

 

"De lezing is door onze leden positief ontvangen. Er was veel bewondering voor uw passie voor hergebruikte speelkaarten. We hadden geen idee maar wat een leuke verhalen en wat er allemaal bij komt kijken om zo'n collectie bij elkaar te verzamelen, dat is niet gering. U reist er bijna de hele wereld voor over, ongelooflijk! Hartelijk dank voor uw presentatie."

KVG/Den Haag/Kijkduin, Anny van Rodijnen

 

"Op 4 februari 2016 heeft de heer Gejus van Diggele voor onze afdeling een interessante lezing gegeven over zijn hobby, het verzamelen van hergebruikte speelkaarten. Gejus van Diggele is een enthousiaste verteller die, met ondersteuning van beelden, heel leuk vertelt over het lief en leed op vroegere speelkaarten. Onze leden waren verbaasd vele verhalen te horen over deze voor hen niet bekende hobby en verzameling. De lezing is bij onze leden heel goed ontvangen."

Namens Kon. NVVH-VROUWENNETWERK - afd. Leiden, Jos Schmidt-Laken

 

"Voor 165 vrijwilligers van zeer verschillend pluimage een boeiende lezing houden is geen sinecure. Daarom Gejus van Diggele gevraagd om dit te komen doen. En het is hem dan ook zeker gelukt. Onze vrijwilligers, die allemaal in het verpleeghuis Bernardus in Sassenheim werken, hadden deze dag het jaarlijkse vrijwilligersfeest. Gejus heeft de vrijwilligers weten te boeien met zijn verhaal over de speelkaarten door de eeuwen heen. Dat deed hij met verve en met humor!! En wat een kennis en historisch besef gaat hier achter schuil…….Er is dan ook tijdens de bbq, die na de lezing klaarstond, zeker nog over nagesproken en menigeen zal met andere ogen naar het pakje speelkaarten kijken waar wekelijks mee geklaverjast of gebridged wordt. Gejus bedankt voor de gezellige en boeiende lezing!!!"

Anneke Pleij, Coördinator Activiteiten / Vrijwilligers, Marente locatie Verpleeghuis Bernardus, Sassenheim

 

"Gejus van Diggele verzorgde bij ons een avond over 'De onbekende kant van de speelkaart'. Zijn boeiende en vermakelijke wijze van vertellen, aan de hand van vele voorbeelden, was goed voor een heel geslaagde avond. We waren erg verbaasd om te horen dat speelkaarten vroeger niet alleen werden gebruikt om te kaarten, maar dat ze ook voor vele andere doeleinden werden gebruikt. Het is zeker de moeite waard om zo'n avond mee te maken."

Wil Schut, Vrouwen van Nu afdeling Nieuw-Lekkerland

 

"Wij hebben kunnen genieten van uw lezing over speelkaarten en het hergebruik er van door mensen sinds de 15e eeuw. Het meest aansprekend waren wel de voorbeelden van vrouwen, die door omstandigheden hun kind te vondeling hadden moeten leggen en door middel van een speelkaart aangaven dat zij hun kind toch wel graag terug wilden zodra hun positie beter was. Bedankt voor uw boeiende lezing over dit onderwerp."

Bea Westbroek, secretaris Vrouwen van Nu, afdeling Oostvoorne

 

"Namens de dames wil ik u hartelijk bedanken voor uw prachtige verhalen die schuil gaan achter de onbekende kant van de speelkaart. De ohhh's en ach's waren niet van de lucht en vooral het verhaal over de weeskinderen en vondelingen heeft grote indruk gemaakt. U bent een prettige verteller met een fijn gevoel voor humor. Er is nog lang over uw presentatie gesproken."

Margreet Menijn, Vrouwennetwerk Leiderdorp

 

"De heer Van Diggele heeft voor onze afdeling van Vrouwen van Nu een lezing gegeven met powerpoint presentatie over de onbekende kant van de speelkaart. Dit werd een zeer interssant verhaal, voor ons echt totaal onbekend. De heer Van Diggele bracht een en ander op humoristische wijze bij ons over en wij kunnen terugkijken op een geslaagde avond. Indien u de heer Van Diggele mocht vragen voor een lezing, dan heeft u een goede kaart getrokken."

Hedwig Kuijs, secretaris Vrouwen van Nu afdeling Rijnsaterswoude/Leimuiden 

 

"De lezing over kleine kaartjes, grote verhalen was zeer bijzonder en interessant."

Jules de Vries, programmacommissaris Rotary Sassenheim

 

"Gejus heeft ons al herhaaldelijk vergast op lezingen, hoewel de term “lezing” in zijn geval compleet misplaatst is. Tijdens zijn onemanshows loopt informatie naadloos over in humor, het geheel ondersteunt met prachtige beelden. Kortom, onderhoudend, meeslepend en leerzaam, zonder dat Gejus ooit de mens achter het spel uit het oog verliest."

Filip Cremers, directeur Nationaal Museum van de Speelkaart, Turnhout, België

 

"Met humor, passie voor zijn onderwerp en presentatietalent, waarbij hij naadloos tussen een aantal talen heen en weer wisselde om zijn lezing over hergebruikte speelkaarten ter plekke aan het publiek aan te passen, heeft Gejus er aan bijgedragen om de 'Reclamekermis' tot een geslaagd evenement te maken!"

Claudy op den Kamp, Plymouth University, producent 'Reclamekermis' in het Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum, april 2013

 

"Gejus van Diggele is in het bezit van een grote verzameling losse speelkaarten uit de 16e, 17e, 18e, 19e en 20e eeuw, die voor tal van toepassingen "oneigenlijk" werden gebruikt. Ook bij het te vondeling leggen van kinderen. Absoluut uniek was een Frans spel kaarten uit 1670 met op de rugzijde prachtige miniatuur schilderijtjes van vogels. Een voor ons onbekende hobby, maar een zeer interessante. De heer Van Diggele is een begenadigd spreker. Het was een avond met een sterretje."

Anneke Feijen, Vrouwen van Nu, afdeling Spaarndam

 

"Een lezing van Gejus is een genoegen om bij te wonen! Gejus laat zien dat er over objecten waar je normaal nooit over nadenkt -zoals speelkaarten- veel leuks en wetenswaardigs te vertellen valt. En dat inspireert je om eens anders te kijken naar de wereld om je heen."

drs. Wilbert Schreurs, reclamehistoricus, auteur en docent reclame en visuele communicatie Vrije Universiteit Amsterdam

 

"Ik heb inmiddels van Gejus twee voordrachten gehoord die hij voor Rotaryclub Rijnwoude hield. Beide presentaties waren even boeiend. Gejus is in staat om zijn toehoorders meeslepend te vertellen over zijn grote passie: spellen en speelkaarten. Niet alleen zijn presentatietalent, maar bovenal zijn grote deskundigheid staan garant voor een succesvolle lezing en/of tentoonstelling. Van harte aanbevolen!"

Rob Timmermans, programmacommissaris Rotaryclub Rijnwoude

 

"In 2006-2007 organiseerde het Antwerpse Maagdenhuismuseum in samenwerking met Gejus van Diggele een tentoonstelling met als titel “Kleine kaartjes, Grote Verhalen”Dit naar aanleiding van ons “kernverhaal”: de vondelingen en wezenzorg. Speelkaarten werden in de 19e eeuw immers als vondelingentekens (“tokens” in het engels) gehanteerd, dit als eenvoudig maar efficiënt identificatiemiddel voor de moeder, mocht die haar kindje ooit terug ophalen. Dit nadat ze het, in grote nood, in de zogenaamde “babyschuif” had afgestaan. De private collectie van Gejus van Diggele werd toen geëxposeerd in het interieur van dit oude meisjesweeshuis, met groot succes. Niet alleen werd de montage en demontage door hem zélf in goede banen geleid, hij verzorgde meermaals een geïllustreerde voordracht en rondleidingen terplekke. De enthousiaste en vlotte samenwerking met hem blijft voor mij één van de meest aangename herinneringen van het laatste decennium!"

Daniel Cristiaens, conservator Maagdenhuismuseum, OCMW, Antwerpen, België 

 

"Persoonlijk vond ik het verrassend interessant, er kwam geen kaartspel aan te pas... Een schitterend stukje geschiedenis over speelkaarten, dat wel."

Lia van Pruissen-de Ruiter, secretaris Vrouwen van Nu afdeling Waddinxveen