Nieuws

 

Het project WW2GamesMuseum.online groeit

Meer musea ondersteunen de belangrijkheid van WW2GamesMuseum.online dat ik samen met vrijwilligers aan het realiseren ben. Nu hebben ook het Deutsches Historisches Museum en het Militär Historisches Museum hun medewerking toegezegd, twee grote en gerespecteerde Berlijnse musea. Verder breidt de groep experts in binnen- en buitenland zich uit. We hadden al een expert in Japan, nu zijn er ook vrijwilligers gevonden voor de Filipijnen en China. 

 

Interview in Alphens Nieuwsblad en Gouwe Koerier

Een pientere journalist zag op de website voor vrijwilligers in de regio Alphen aan den Rijn mijn oproep aan mensen die mee willen werken aan het realiseren van het internetmuseum over spellen en puzzels uit de Tweede Wereldoorlog. Ze belde me voor meer informatie en dat resulteerde in een mooi artikel over mijn verzameling en het museum project. Lees het hier: https://www.gejusvandiggele-lezingen.nl/nieuws/persknipsels

 

Lezing voor Vrijzinnige Studiekring Oudshoornse Kerk

Op 31 oktober ben ik te gast bij de Vrijzinnige Studiekring Oudshoornse Kerk in Alphen aan den Rijn om een lezing te geven over de Onbekende Kant van de Speelkaart. Ik kijk er nu al naar uit.

 

Nieuwe lezing over WO2 spellen en puzzel

In de afgelopen jaren is mijn collectie enorm uitgebreid. Daarom heb ik een geheel nieuwe presentatie gemaakt waarmee ik lezingen geef. Deze presentatie duurt 2 x 45 minuten met een pauze van 15 minuten. Een kortere versie is ook mogelijk.

 

Artikel over mijn oude liefde

In 1970 ging ik in de reclame werken en al gauw ontstond een verzameling geluidsreclames, die zelfs terugging tot 1850. Helaas is bij de brand van ons huis, in 2013, vrijwel de gehele collectie verloren gegaan. Mijn kennis over het onderwerp is er nog wel. Een redacteur van het tijdschrift Recorder, voor (oud) medewerkers van de Nederlandse omroepen, benaderde mij voor een artikel. Het werd een verhaal over de collectie die is verbrand maar mijn liefde voor geluidsreclame is nooit geblust. 

 

Gezocht: vrijwilligers

Zoals eerder gemeld (zie onder) ben ik bezig met het realiseren van een museum op het internet met duizenden voorbeelden van spellen en puzzels uit de WO2 periode. Dat kan ik natuurlijk niet in mijn eentje realiseren. Gelukkig zijn er deskundige mensen, in binnen- en buitenland, die er aan mee willen werken. Als vrijwilliger, want het is een non profit project. Ook interesse om mee te helpen? Ik zoek vrijwilligers met kennis van de WO2 geschiedenis die willen helpen bij het beschrijven van de spellen en wat er in die tijd in de wereld gebeurde. Dat kan gewoon vanuit uw eigen huis, in de tijd die u beschikbaar heeft. Stuur me een e-mail en ik neem contact op: gejusvd@xs4all.nl

 

Lezing voor Brabantse vriendenclub

Bij het geven van lezingen maakt het me niet uit hoeveel toehoorders er zijn. Een vriendenclub(je) in Brabant nodigde mij uit om te komen vertellen over het hergebruik van speelkaarten. Dus dat doe ik, met plezier, op 29 februari 2024.

 

 

Nu ook originele foto's van spelende mensen in WO2

Het is interessant om duizenden spellen te bekijken die in de Tweede Wereldoorlog werden gespeeld, maar hoe zag het er uit als mensen die spellen speelden? Gelukkig was dat een bezigheid die vaak werd gefotografeerd. Die kiekjes zijn lang bewaard in privé albums, maar op den duur vonden die hun weg naar opkopers die alle foto's uit de albums haalden en op internet te koop aanbieden. In de afgelopen jaren heb ik honderden foto's aangekocht waarop te zien is onder welke omstandigheden burgers, militairen, zieken, gevangenen en onderduikers spellen hebben gespeeld. Ook heb ik een aantal authentieke persfoto's kunnen kopen waarop spellen en spelers zijn afgebeeld. 

 

Lezing voor Historische Kring Voorhout

De lezing over de onbekende kant van de speelkaart gaat weliswaar niet over Voorhout maar wel over historie. Bovendien vind ik het belangrijk om mensen die regelmatig in oude paperassen zoeken attent te maken op het hergebruik van speelkaarten, die ook tijdsdocumenten kunnen zijn. Op 6 november 2023 was ik in Voorhout. Alleen voor leden. 

 

In ontwikkeling: WO2GamesMuseum.online

Na 30 jaar verzamelen en onderzoeken van spellen en puzzels uit de Tweede Wereldoorlog ga ik een museum beginnen. Niet in een gebouw maar op het internet. Gratis toegankelijk, 24 uur per dag, alle dagen van de week. Elk spel wordt tot in detail getoond en voorzien van meertalige informatie over het spel, de spelregels, de maker, het land en het productiejaar. Maar ook over wat er toen gebeurde in dat land en de wereld, de politieke, economische en sociale situatie. Bij dit non profit project zijn experts uit diverse landen betrokken.

Ik hoop dat het museum in 2025 open kan gaan. Volg de ontwikkelingen op deze pagina.

 

Nieuwe website

Deze website is volledig vernieuwd en op 28 juli 2023 online gegaan. In de onderbalk kunt u zien op welke datum de informatie is geactualiseerd.

 

Lezing voor vrouwenvereniging in Moerkapelle

Op 20 maart 2024 ben ik te gast in Dorpshuis 'Op Moer' in Moerkapelle voor de lezing over 'De onbekende kant van de speelkaart'. Die lezing heb ik al vaak mogen geven, ook in het buitenland, zelfs in Amerika. Het blijft leuk om er over te vertellen.

 

Lezing voor de Christelijke Vrouwenbond "Goeree" 

Deze vereniging heeft me uitgenodigd om een avond te verzorgen over spellen en puzzels in de Tweede Wereldoorlog. Alleen voor leden. Gepland voor 14 maart 2024.

 

Interview in het Leidsch Dagblad

Op 1 februari 2023 verscheen een groot interview over mijn passie voor hergebruikte speelkaarten als 'Verhaal van de dag' in het Leidsch Dagblad. Bekijk het hier.

 

Lezing voor Het Prinsengilde in Dinteloord

Sociëteit Het Prinsengilde in Dinteloord heeft me gevraagd een lezing te komen geven over het hergebruik van speelkaarten. Deze besloten bijeenkomst vond plaats op 10 november 2022. Ook voor hen was het zeker een verrassende avond!

 

Lezing in het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout (B)

Op zaterdag 4 juni 2022, tijdens de jaarlijkse Dag van de Verzamelaar van het museum, gaf ik om 14:00 uur een lezing met de prikkelende titel 'Afscheid nemen'. Dat heeft niets te maken met gezondheidsproblemen maar met het feit dat ik mijn verzameling hergebruikte speelkaarten bij het museum heb ondergebracht. Nog een keer keek ik samen met andere verzamelaars naar een aantal curieuze kaarten uit mijn collectie.

 

Lezing Forum BildDruckPapier in Ravensburg (D)

Op uitnodiging van Forum BildDruckPapier nam ik op 28 en 29 mei 2022 deel aan de jaarbijeenkomst in de Duitse stad Ravensburg. Mijn bijdrage aan het programma bestond uit een lezing over 'Die unbekannte Seite der Spielkarte'. Aan de hand van 66 voorbeelden vertelde ik over het hergebruik van speelkaarten door de eeuwen heen. Zoals de naam al aangeeft is Forum BildDruckPapier een vereniging van mensen met interesse in de geschiedenis en diversiteit van drukwerk. Van elke bijeenkomst worden de lezingen met afbeeldingen gepubliceerd in een boek. In 2022 was het thema 'Spelen' en vond de bijeenkomst plaats in Ravensburg, de stad waar van oudsher veel spellen zijn gemaakt. Grootste nog bestaande producent is Ravensburger Spiele.

 

Lezingen in corona-tijd

Als gevolg van de corona-ellende zijn lezingen voor 2020 en 2021 geannuleerd. Uiteraard zonder daar kosten voor in rekening te brengen. Verenigingen zoals Vrouwen van Nu hebben het toch al moeilijk. Zodra de overheid bijeenkomsten weer toestaat, maak ik graag weer afspraken om een lezing te komen geven. Voor nu wens ik iedereen sterkte in deze tijd. Blijf gezond!

 

18 februari 2020 lezing bij VvN Meerkerk
Een lezing geven bij een afdeling van Vrouwen van Nu of een andere vrouwenorganisatie is een bijzondere belevenis. De leden zijn altijd enthousiast en nieuwsgierig, hoewel ze vaak geen idee hebben waar ik over kom praten. Hergebruik van speelkaarten? Hoe bedoel je? Twee keer 45 minuten later hoor ik vaak 'Is het nu al afgelopen?' Ik laat speelkaarten zien zoals bijna niemand die ooit heeft gezien. De onbekende kant van de speelkaart. Met verhalen die niemand ooit heeft gehoord. Als ik dan de verraste en verbaasde gezichten zie, heb ik zelf ook een leuke avond. 

 

Ik heb nog veel meer lezingen gegeven, maar die zijn inmiddels geen nieuws meer.