Nieuws

 

Lezing voor Brabantse vriendenclub

Bij het geven van lezingen maakt het me niet uit hoeveel toehoorders er zijn. Een vriendenclub(je) in Brabant nodigde mij uit om te komen vertellen over het hergebruik van speelkaarten. Dus dat doe ik, met plezier, op 28 september 2023.

 

Lezing voor Historische Kring Voorhout
De lezing over de onbekende kant van de speelkaart gaat welliswaar niet over Voorhout maar wel over historie. Bovendien vind ik het belangrijk om mensen die regelmatig in oude paperassen zoeken attent te maken op het hergebruik van speelkaarten, die ook tijdsdocumenten kunnen zijn. Op 6 november 2023 ben ik in Voorhout. Alleen voor leden. 

 

In ontwikkeling: WO2GamesMuseum.online

Na 30 jaar verzamelen en onderzoeken van spellen en puzzels uit de Tweede Wereldoorlog ga ik een museum beginnen. Niet in een gebouw maar op het internet. Gratis toegankelijk, 24 uur per dag, alle dagen van de week. Elk spel wordt tot in detail getoond en voorzien van meertalige informatie over het spel, de spelregels, de maker, het land en het productiejaar. Maar ook over wat er toen gebeurde in dat land en de wereld, de politieke, economische en sociale situatie. Bij dit non profit project zijn experts uit diverse landen betrokken.

Ik hoop dat het museum in 2024 open kan gaan. Volg de ontwikkelingen op deze pagina.

 

Nieuwe website

Deze website is volledig vernieuwd en op 28 juli 2023 online gegaan. In de onderbalk kunt u zien op welke datum de informatie is geactualiseerd.

 

Lezing voor vrouwenvereniging in Moerkapelle

Op 20 maart 2024 ben ik te gast in Dorpshuis 'Op Moer' in Moerkapelle voor de lezing over 'De onbekende kant van de speelkaart'. Die lezing heb ik al vaak mogen geven, ook in het buitenland, zelfs in Amerika. Het blijft leuk om er over te vertellen.

 

Lezing voor de Christelijke Vrouwenbond "Goeree" 

Deze vereniging heeft me uitgenodigd om een avond te verzorgen over spellen en puzzels in de Tweede Wereldoorlog. Alleen voor leden. Gepland voor 14 maart 2024.

 

Interview in het Leidsch Dagblad

Op 1 februari 2023 verscheen een groot interview over mijn passie voor hergebruikte speelkaarten als 'Verhaal van de dag' in het Leidsch Dagblad. Bekijk het hier.

 

Lezing voor Het Prinsengilde in Dinteloord

Sociëteit Het Prinsengilde in Dinteloord heeft me gevraagd een lezing te komen geven over het hergebruik van speelkaarten. Deze besloten bijeenkomst vindt plaats op 10 november 2022. Ook voor hen zal het zeker een leuke verrassing worden!

 

Lezing in het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout (B)

Op zaterdag 4 juni 2022, tijdens de jaarlijkse Dag van de Verzamelaar van het museum, geef ik om 14:00 uur een lezing met de prikkelende titel 'Afscheid nemen'. Dat heeft niets te maken met gezondheidsproblemen maar met het feit dat ik mijn verzameling hergebruikte speelkaarten bij het museum heb ondergebracht. Nog een keer kijk ik samen met andere verzamelaars naar een aantal curieuze kaarten uit mijn collectie.

 

Lezing Forum BildDruckPapier in Ravensburg (D)

Op uitnodiging van Forum BildDruckPapier neem ik op 28 en 29 mei 2022 deel aan de jaarbijeenkomst in de Duitse stad Ravensburg. Mijn bijdrage aan het programma bestaat uit een lezing over 'Die unbekannte Seite der Spielkarte'. Aan de hand van 66 voorbeelden vertel ik over het hergebruik van speelkaarten door de eeuwen heen. Zoals de naam al aangeeft is Forum BildDruckPapier een vereniging van mensen met interesse in de geschiedenis en diversiteit van drukwerk. Van elke bijeenkomst worden de lezingen met afbeeldingen gepubliceerd in een boek. Dit jaar is het thema 'Spelen' en vindt de bijeenkomst plaats in Ravensburg, de stad waar van oudsher veel spellen zijn gemaakt. Grootste nog bestaande producent is Ravensburger Spiele.

 

Lezingen in corona-tijd

Als gevolg van de corona-ellende zijn de lezingen voor dit jaar geannuleerd. Uiteraard zonder daar kosten voor in rekening te brengen. Verenigingen zoals Vrouwen van Nu hebben het toch al moeilijk. Zodra de overheid bijeenkomsten weer toestaat, maak ik graag weer afspraken om een lezing te komen geven. Voor nu wens ik iedereen sterkte in deze tijd. Blijf gezond!

 

18 februari 2020 lezing bij VvN Meerkerk
Een lezing geven bij een afdeling van Vrouwen van Nu of een andere vrouwenorganisatie is een bijzondere belevenis. De leden zijn altijd enthousiast en nieuwsgierig, hoewel ze vaak geen idee hebben waar ik over kom praten. Hergebruik van speelkaarten? Hoe bedoel je? Twee keer 45 minuten later hoor ik vaak 'Is het nu al afgelopen?' 

Ik laat speelkaarten zien zoals bijna niemand die ooit heeft gezien. De onbekende kant van de speelkaart. Met verhalen die niemand ooit heeft gehoord. Als ik dan de verraste en verbaasde gezichten zie, heb ik zelf ook een leuke avond.